מדריך זה יספק סקירה כללית של מערכות אינסטלציה, כיצד הן פועלות והרכיבים השונים המרכיבים אותן. אנו נסקור הכל, החל ממהי מערכת אינסטלציה ועד נושא התחזוקה שלה כדי להבטיח שהיא תחזיק מעמד זמן רב ככל האפשר.
מהי מערכת אינסטלציה?
מערכת אינסטלציה היא בעצם רשת של צינורות, משאבות ומתקנים המספקים מים חמים או קרים לכל אורך הבניין. הצינורות עשויים בדרך כלל ממתכת או פלסטיק, אך במקרים מסוימים ניתן גם ליצור מערכות אינסטלציה גם מבטון או חומרים אחרים. מתקנים שונים כגון ברזים, שירותים ומקלחות מאפשרים לנו להשתמש במים המועברים על ידי רשת הצינורות למשימות יומיומיות כמו שטיפת בגדים או כלים. הניקוז הוא גם חלק ממערכת האינסטלציה שאוספת שפכים מאותם גופים ומובילה אותם למכוני טיהור שם הם מסולקים בצורה בטוחה.
הרכיבים של מערכת האינסטלציה
המרכיבים הבסיסיים ביותר של מערכת אינסטלציה כוללים את הצינורות עצמם יחד עם כל השסתומים, האביזרים והמחברים הנלווים המרכיבים אותם יחד למערכת שלמה. חלקים חשובים נוספים כוללים את דוד המים החמים המחמם מים לפני שליחתם דרך הצינורות, ווסתי לחץ המווסתים את קצב הזרימה וכן מונעי זרימה חוזרת אשר מגנים מפני כניסת מזהמים לאספקת מי השתייה.
המערכת כאמור מקשרת בין כל הצינורות שמאחורי הקירות בבית, אז אם אתם תוהים מהו אורכה, אז אתם תופתעו לגלות שבאופן כללי, מערכת אינסטלציה לבית בגודל 100 מ"ר תדרוש כ-30 עד 40 מטרים של צנרת על מנת לתת שירות נכון לבית(!). זה כולל הן צינורות מים חמים והן צנרת מים קרים, כמו גם צינורות ניקוז לסילוק פסולת. מתקני הצנרת והצנרת לא ממוקמים רק בקירות, אלא גם בתקרה ומתחת לרצפות ולעיתים יכולים להיות בגינה או במקומות אחרים בהתאם לבניית הנכס.
אורך הצנרת בשימוש עשוי להשתנות מעט מבית לבית בהתאם למספר חדרי האמבטיה, המקלחות ושאר המתקנים המותקנים, שכן כל אחד מהם ידרוש צינור אספקה נפרד משלו. חשוב לציין שהנתונים הללו מבוססים על אומדנים כלליים ולא על מידות מדויקות – אינסטלטור מנוסה יוכל לתת לכם נתון ספציפי יותר לאחר שיבדוק את הנכס שלכם.
כיצד פועלת מערכת אינסטלציה?
על מנת שמערכת האינסטלציה שלך תתפקד כראוי, כל רכיב צריך לעבוד באופן סימולטני ובהרמוניה אחד עם השני. המים נמשכים ממאגרים חיצוניים לתוך מיכלי אגירה של הנכס לפני שהם מוזרמים דרך הצינורות לתוך מתקנים שבהם הם משמשים למשימות שונות כמו המקלחת או הכביסה. הלחץ שגורם לשאיבה בפועל נשלט על ידי משאבה, המופעלת בדרך כלל על ידי מנוע חשמלי או מנוף.
כדי להבטיח יעילות מרבית, יש לתחזק את המשאבה באופן קבוע על ידי בדיקת סימני בלאי וכן סתימות או פסולת. בנוסף, חשוב לוודא שכל הצינורות המובילים למשאבה וממנה נקיים ונקיים מכל חסימה. בכל מקרה, אנחנו נתייחס בהמשך לתפעול שוטף של מערכות אינסטלציה. לאחר השימוש, רוב המים מתנקזים בחזרה לקווי הביוב בעוד שחלק הדורש טיפול נוסף עשוי להישלח ישירות למפעלי טיהור במקום במידת הצורך.
שמירה על מערכת האינסטלציה שלך
תחזוקה נכונה של מערכות האינסטלציה חיונית על מנת למנוע בעיות פוטנציאליות בהמשך הקו, כגון דליפות, סתימה ואפילו פיצוץ בצנרת שעלולות לגרור תיקונים יקרים אם לא יטופלו בזמן. מומלץ מדי כמה זמן לבדוק את כל האביזרים בנכס כולל הברזים, המקלחות והשירותים לאיתור סימנים של נזק או קורוזיה ולתקן אותם מיד במידת הצורך כדי למנוע בעיות רציניות עם מערכת האינסטלציה שלך בהמשך. כמו כן, אנחנו ממליצים על פעילות תחזוקה שוטפת של מערכת האינסטלציה:
- קבעו בדיקות קבועות עם אינסטלטור מקצועי לבדיקת סימני בלאי, קורוזיה או סתימות.
- מרגע איתור תקלה, יש לתקן או להחליף צינורות פגומים בהקדם האפשרי על מנת למנוע בעיות נוספות בהמשך.
- התקינו מסננים שנתיים על קווי המים שלכ על מנת להפחית את הסיכון לזיהום ממקורות חיצוניים כגון הצטברות משקעים או זיהום אוויר.
- יש לתקן מיד ברזים, שסתומים או דליפות – אפילו טפטופים קטנים עלולים להצטבר עם הזמן ולגרום לנזק אם לא בודקים אותם.
- נקו את הניקוז באופן קבוע באמצעות חומרי ניקוי טבעיים כמו סודה לשתייה וחומץ כדי לעזור להמיס כל הצטברות של שומן או חומרים שלא מתקלים במים שוטפים.
מה העלות של מערכת אינסטלציה ביתית?
העלות של מערכת אינסטלציה ביתית יכולה להשתנות באופן משמעותי בהתאם לגודל ומורכבות ההתקנה. באופן כללי, העלות הממוצעת להתקנה ותחזוקה בסיסית נעה בין 15,000 ל-40,000 ש"ח. מחיר זה כולל התקנה של מתקנים כמו ברזים ושירותים, וכן כל תיקון או החלפה של רכיבים קיימים. בנוסף, ייתכן שיהיה עליך לקחת בחשבון את עלות התח