מדריך מקיף לאינסטלציה
אינסטלציה היא אחד ההיבטים החשובים ביותר בכל בית או מבנה מסחרי. היא אחראית להכנסת מים מתוקים, לסילוק פסולת ולספק ניקוז הכרחי. מערכת אינסטלציה מטופחת תבטיח סביבה בטוחה, בריאה ונעימה לשוהים במבנה. במדריך זה, נספק סקירה מפורטת אודות אינסטלציה. נתחיל בסוגי מערכות האינסטלציה הקיימים:
סוגי מערכות אינסטלציה
ישנם מספר סוגים שונים של אינסטלציה. הנפוצות ביותר הן אספקת מים, ביוב ומערכות מים חמים וקרים;
מערכת אינסטלציה לאספקת מים
מערכת האינסטלציה לאספקת המים כוללת הכנסת מי שתייה טריים לבית או לעסק לשימוש עבור הכיורים, המקלחות והשירותים. הצינורות שמובילים את המים אל הברז עוזרים לשמור על המים נקיים על ידי מניעת כניסת מזהמים. בצינורות עצמם יש מסננים שמחוברים אליהם ומוחלפים מעת לעת. האחריות על החלפת מסננים בצינורות מים נקיים היא של בעל הבית. ההמלצה היא לבדוק ולהחליף מסננים לפחות פעם בשנה. אינסטלטורים מורשים בדרך כלל מבצעים שירות זה בעת ביצוע תחזוקה או תיקונים במערכת האינסטלציה של הבית, אך במידה ולא הזמנתם אינסטלטור הרבה זמן, מומלץ ליצור קשר עם איש מקצועי כדי לבצע תחזוקה שוטפת. בנוסף, רוב מערכות המים העירוניות משתמשות גם בכלור או בכימיקלים אחרים כדי לחטא את המים לפני שהם מגיעים לברזים שלכם. זה עוזר למנוע מחיידקים, וירוסים ומיקרואורגניזמים אחרים לעשות את דרכם לביתך.
מערכת אינסטלציה לביוב
ביוב כרוך בפינוי שפכים. הפינוי מתבצע על ידי חיבור מערכת האינסטלציה הביתית למערכת הביוב העירונית. הדבר נעשה באמצעות שימוש בבור ספיגה, אשר אוסף ומאחסן שפכים. לאחר מכן, צינור עובר מבור הספיגה לביוב העירוני, ומאפשר שחרור שפכים בבטחה לטיפול. בישראל, כל השפכים נאספים ומטופלים במתקני טיהור שפכים מיוחדים המשתמשים בתהליכים פיזיקליים, ביולוגיים וכימיים לניקוי המים. המים המטופלים הללו משתחררים בחזרה לנהרות ולנחלים. בנוסף, חלק מהשפכים המטופלים מטוהרים עוד במפעלי התפלה ומשמשים למי שתייה, השקיה חקלאית או למטרות תעשייתיות.
מערכת אינסטלציה למים חמים וקרים
תוכן
מערכות מים חמים וקרים מספקות מים מחוממים או מקוררים לפי הצורך לשימושים שונים כגון מקלחות, מדיחי כלים וכביסה. מערכת אינסטלציה של מים חמים וקרים מורכבת משתי רשתות נפרדות – אחת למים חמים ואחת למים קרים. מים חמים מועברים לברזים, למקלחות ולמכשירים באמצעות צינורות המחוברים למחמם המים. מים קרים מועברים מהצינור הראשי בבית דרך צינורות קטנים יותר לכל מתקן או מכשיר בנפרד. בכיורים, במקלחות ובאמבטיות, הברזים מכילים שסתומים נפרדים השולטים בזרימת כל סוג מים.
מערכת אינסטלציה למגורים
רוב הבתים כוללים מערכת אינסטלציה פשוטה למגורים המורכבת מצינורות אספקת מים המחוברים למיכל או למאגר אחר, וכן צינורות ניקוז המחוברים לקו ביוב ראשי. שני האלמנטים הללו מרכיבים את מה שמכונה "מחזור המים" – הכנסת מים נקיים לבית וסילוק של שפכים לאחר השימוש בהם.
מערכת אינסטלציה מסחרית
מבנים מסחריים דורשים בדרך כלל הסדרי אינסטלציה מורכבים יותר מנכסי מגורים בשל היותם גדולים יותר וכן שיעורי התפוסה והשימוש הגבוהים; מספר רב של חדרי שירותים, כיורים, מקלחות וציוד אחר חייב להיות מסוגל להכיל שימוש כבד יותר מבלי להיסתם. בהתאם לפרטי המבנה, מבנים מסחריים עשויים להזדקק להתקין מיכלים, משאבות וניקוז מרובים על מנת לשמור על רמות לחץ נאותות בכל המבנה.
בעיות אינסטלציה נפוצות
מכיוון שהצנרת היא חלק בלתי נפרד מחיי היומיום, אפילו בעיות קטנות עלולות לגרום למטרד גדול אם לא שמים לב אליהן או שמתעלמים מהם לזמן רב מדי. להלן כמה בעיות נפוצות שחוו רוב הבתים בישראל בשלב זה או אחר:
תקלה 1: ניקוז סתום
ניקוז סתום יכול להתרחש כאשר פסולת שלא יורדת באסלה / כל פתח ביוב אחר כמו מגבונים, שיער או חלקיקי מזון נתקעים בצינורות לאורך זמן ומתחילים אט אט לחסום את זרימת המים דרכם. כדי להימנע מבעיות ניקוז סתום חשוב לוודא שבכל הכיורים מותקנות מסננות המונעות מחתיכות קטנות של מזון או כל חספ אחר להשמיך לצנרת. כמו כן, אסור לזרוק לאסלה חומרים שאינם מתכלים כמו מגבונים וחיתולים. ישנם סוגים של מגבונים אשר היצרניות שלהם גורסות כי הם נשטפים באסלה בצורה יעילה – וזה בהחלט עדיף מכל סוג אחר של מגבון, אבל תמיד ההמלצה הנכונה ביותר תהיה פשוט מאוד לזרוק את כל החומרים הלא עבירים האלו ישירות לפח האשפה.
איך מטפלים בניקוז סתום?
סתימה בכיור
הדבר הראשון שאפשר לנסות הוא להשתמש בפומפה פשוטה שאפשר לרכוש בכל טמבוריה; הקפידו לכסות את ניקוז ההצפה בסמרטוט לח ליצירת יניקה (חייב שתהיה אפקיביות של לחץ). אם זה לא עובד, אפשר לנסות להשתמש בסודה לשתייה ובחומץ כדי לעמיס את הסתימה; שפחו חצי כוס סודה לשתייה וחצי כוס חומץ לבן לניקוז ותנו לו לשבת לילה. בבוקר, תבדקו אם הסתמיכה עדיין קיימת על ידי שפיכה של זרם מים חמים. אם גם זה לא עובד, ואין לכם חשש מקצת עבודת כפיים – אז תוכלו לנסות להבריג החוצה את הצנרת והסיפון עצמו כדי לבדוק אם הסתימה היא "בהישג יד" ותוכלו להסיר אותה בעצמכם. במקרים אחרים, יש לפנות לאינסטלטור.
סתימה באסלה
הבעיה הכי גדולה של סתימה באסלה זו הנגישות למקור הבעיה. להבדיל מסתימה בכיור, שם תוכלו לגעת בעצמכם בצינורות ובסיפון, באסלה זה שונה כי כל הצנרת היא נסתרת. כמו כן, הבעיות שגורמות לסתימה באסלה זה בדרך כלל מגבונים שלא נתקעים בחלק "העליון" של הצנרת, אלא שהם נתקעים אי שם עמוק בצנרת ואף בביוב עצמו. הפתרון הוא הזמנת "ביובית" שתבצע שאיבה של הצנרת שתטפל בבעיה.
בעיות לא שגרתיות הגורמות לסתימה
בעיות פחות שגרתיות שגורמות לסתימות בצנרת הן שורשים שחדרו לביוב או בטון שנזרק לשם. במקרים כאלו יתבצע תיקון מיוחד אך ורק על ידי אינסטלטורים בעלי מכשור מתאים לחפירה עבור חשיפת הצנרת התת קרקעית שאליי חדרו שורשים, או אמצעים לפינוי בטון מתוך צנרת. השורשים יכולים לחדור באופן טבעי לצנרת תת קרקעית דרך חריכים קטנים, ובטון מגיע לצנרת מזלזול של פועליים שראו לנכון לזרוק שאריות שיפוץ או בנייה לתוך הביוב.
תקלה 2: לחץ מים נמוך
ישנם מספר סיבות פוטנציאליות ללחץ מים נמוך בצנרת:
- עייפות החומר; ככל שהצינורות מתיישנים, הם עלולים להיסתם בלכלוך, פסולת או קורוזיה. זה יכול להפחית משמעותית את כמות המים שמסוגלת לעבור דרכם.
- בלאי; ברז או ראש מקלחת דולפים עלולים לגרום ללחץ מים נמוך שכן הוא מאפשר לחלק מהמים המיועדים לשימוש לברוח אחוצה.
- שסתומים שבורים או פגומים; שסתומים מסייעים לווסת את זרימת המים במערכת האינסטלציה ואם הם נפגעו או נשחקו עם הזמן, הם לא יפעלו כראוי וכתוצאה מכך גם לחץ המים ינמך.
- מערכות אינסטלציה ישנות; בבתים ישנים יתכן מערכות אינסטלציה מיושנות שלא תוכננו לצרכי מים מודרניים ולכן הן לא יכולות להתמודד ביעילות עם לחצים גבוהים יותר.
- צנרת דולפת; אם בצינור נפער סדק או חור אז המים ידלפו החוצה וכתוצאה מכך יהיה לחץ מים נמוך.
תקלה 3: נזילות
נזילות הן כנראה אחת הבעיות הנפוצות ביותר אך גם אחת הקשות ביותר לגילוי עד שנהיה מאוחר מדי מכיוון שהן מתרחשות לרוב מאחורי קירות או מתחת לרצפות, מה שהופך אותן לקשות עד בלתי אפשריות לגילוי דרך עין שלא מאומנת לזהותן. אז מה גורם להן? ומה יכול לרמז על נזילה מלבד כתמים רטובים על הכירות?
גורמים לדליפות צנרת
נזילה בצנרת יכולה להיגרם מחלודה, בלאי, או התקנה לא נכונה. גם צינורות החשופים למים בלחץ וטמפרטורה גבוהים עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לדליפה.
זיהוי דליפות בצנרת
כאשר נזהה כתם מים על הקיר, אז זה יהיה בוודאות בגלל דליפה בצרנת. אך מלבד המקרה הזה שהוא מובן מאילו וקל לזיהוי, לא תמיד נצליח לאתר דליפה קיימת כי היא תהיה מוסתרת. אז להלן כמה סימנים המרמזים על דליפה בצרנת;
- שינויים בלחץ המים
- ברזים דהויים
- ריחות מסריחים מהניקוז
- שינויים בחשבונות החשמל
- רעשים בלתי מוסברים המגיעים מקירות.
תיקון נזילות בצנרת
אם מתגלה נזילה בצנרת, יש לתקן אותה מיד. הטיפול יהיה בדרך כלל איתור המקור של הנזילה, תיקון התקלה, המתנה ארוכה לייבוש הקיר (במקרים קשים כמו נזילה גדולה בחורף, אז אפילו המתנה של חודשים!) ואז שיפוץ הקיר המוכתם (שפכטל וצבע). עדיף לפנות לאינסטלטור מנוסה שיוכל לסייע בהערכת המצב כראוי ולספק את התיקונים הנדרשים. במקרים מסוימים תיקונים אלו עשויים לכלול החלפת צינורות קיימים בחדשים או מריחת חומרי איטום על אזורים נגועים. בנוסף, אמצעי מניעה כגון בדיקה קבועה של צינורות לאיתור סימני קורוזיה או בלאי יכולים לסייע בהפחתת הסיכונים לדליפה עתידית של צינורות.
טיפול שוטף במערכת האינסטלציה שלך
חשוב לזכור שכמו כל מערכת מכנית אחרת, תחזוקה שוטפת היא המפתח כדי להמשך תפעול תקין לאורך זמן, אז הנה כמה טיפים כיצד להתמודד בצורה הטובה ביותר עם הבדיקות השגרתיות של הצנרת:
- כמו שציינו בהתחלה – השתמשו במסננים עבור פתחי הניקוז שלכם. זה רלוונטי לכיורים והמלקחות.
לא לשתוף מגבונים באסלה! - בקשו מאינסטלטור מנוסה לבדוק את כל המערכת שלכם כל כמה שנים, במיוחד אם אתם גרים בבית ישן.
- וודאו שהברזים לא מטפטפים, כי אם כן – זה עלול לגרום לחלודה שתתחיל שרשרת בלאי באינסטלציה.
- בדקו באופן קבוע את כל הצנרת החשופה וחפשו סימני דליפות, חלודה, בלאי כמו סדקים או לחות.
- בדקו האם האסלות נשטפות היטב. כלומר, שואבות טוב את המים באסלה. הכי יעיל לבדוק את זה עם נייר טואלט. במידה ולא, זה יכול להעיד על תחילה של סתימה.